YOutube abone ol

1978 Eurovizyon Şarkı Yarışması Türkiye Finali

 1977 yılı Eurovizyon Şarkı Yarışmasında Fransa ve İngiltere arasında yaşanan puan savaşını İngiltere son anda kaybedip ikinciliğe düşerken, Fransa gerçekten hoş bir melodiyle zafere imza atıyordu. Marie Myriam "L'oiseau et L'enfant" adlı şarkısıyla birinciliği alıp götürdü. Genç Fransız şarkıcı gözyaşlarıyla şampiyon olan şarkısını tekrar okurken tüm Türkiye "Gelecek yıl darısı başımıza" dercesine bu şarkıya eşlik ediyordu. TRT ve tüm Türk müzisyenler artık daha bir tecrübeliydi ve "1978 yılı Eurovizyon Şarkı Yarışmasına kesinlikle katılmalıyız" fikri yerleşmişti. Sonunda TRT kararını kamuoyuna açıkladı; 1978'de Paris'te Türkiye de olacaktı.

Türkiye Eurovizyon finali için onlarca beste arasından 12 şarkı yarı finale kaldı. 16 ve 18 Aralık 1977'de yarı final yapıldı. Besteler televizyondan defalarca dinletildi. Final: 5 Şubat 1978'de Ankara'da Orkut Stüdyosu'ndaydı.

İşte 1978 yılı Türkiye Eurovizyon adayı şarkılar:

 Yaşamana Bak / Serpil Barlas - 2. Baskı (L. Altındağ - B. Altındağ)
 Barış / Cengiz Orçun (Cengiz Orçun)
 İnsanız Biz / Ertan Anapa - Esmeray - Funda Anapa - İskender Doğan - Kerem Yılmazer - Melike Demirağ (Atilla Özdemiroğlu - Şanar Yurdatapan)
 Hiç Şansım Yok / Aydın Tansel (Aydın Tansel)
 Dostluğa Davet / Anadolu Majör (Ali Kocatepe)
 İmkansız / Grup Karma (Galip Boransu - Dilek Ertek)
 Bu Gece / Rezzan Yücel (Melih Kibar - Çiğdem Talu)
 Küçük Kız / Ayça Oktay (Baha Boduroğlu)
 Sevince / Nilüfer - Grup Nazar (Dağhan Baydur - O.A. Tuğsuz)
 Anılar / Nükhet Duru (Cenk Taşkan - Mehmet Teoman)
 Baharım Sensin / Ali Rıza Binboğa (Ali Rıza Binboğa)
 Dosta Mektup / Cahit Oben (Cahit Oben)

1978 Eurovizyon Şarkı Yarışması Türkiye Finalinin Hikayesi

1978 yılındaki Eurovizyon Türkiye Elemeleri tam bir magazin ve haber konusuydu. O günlerde bütün gazete ve müzik dergileri bu yarışmayı konu ediyor; yarışmada kimin hangi elbiseyi giyeceği, sanatçının saç şekli ya da kareografisi en ince detaylarıyla yazılıp tartışılıyordu. Birçok sanatçı iddialıydı herkes ben gideceğim iddiasıyla ve edasıyla basına demeçler veriyor resimler çektiriyordu. Ama en çok sempati toplayan Ayça isimli küçük kız çocuğu oldu. "Küçük Kız" adlı şarkı o kadar çok beğenildi ki; herkes onu ve şarkıyı konuşur oldu. Öyle ki halk oylaması olsa kesin bu küçük kızımız Paris'e yolcu edilirdi. Ama olmadı... TRT Seçici Kurulu sonuçları açıkladı ve 5 şarkıyı finale bıraktı. Bu sonuçlar çok tartışıldı ama değişen bir şey olamayacaktı. Geçen yıldan (1975 Halk Jürisi birincisi) Ali Rıza Binboğa elenmişti. Rezzan Yücel çok güzel bir besteyi yorumlamıştı ama elenmişti. Ve halkın en çok beğendiği birkaç şarkıdan biri olan "Küçük Kız" isimli şarkı ve sanatçısı Ayça Oktay da eleniyordu. Ki bence bu şarkılar daha bir güzeldi. Finale kalanlar içinde iki sanatçı popüler olması sebebiyle daha bir öne çıktı. Herkes bu iki şarkıyı konuşuyordu; Nilüfer ve Grup Nazar, şarkıları "Sevince", Nükhet Duru ve Modern Folk Üçlüsü, şarkıları "Dostluğa Davet".

Bu yarışma için bir araya gelmis sanatçılar Türkiye birincisi olmak için ellerinden geleni yapıyorlardı. Haftalar süren çalışma sonrası final akşamına gelindi. Bu akşama gelinceye kadar tüm ülke olarak Nükhet Duru ve Doğan Canku aşkını konuştuk. Ama bir grup vardı ki; resmen ünlüler geçidi gibiydi. "İnsanız Biz" adlı şarkıyı yorumlayan grup ülkenin en ünlü 6 şarkıcısını bir araya toplamış ve final aksami müthiş bir show sunarak büyük bir sürpriz yapmıştı.

Yarışmada 5. olan Serpil Barlas ve ekibi iddialiyiz diyorlardi ama otoriteler pek şans tanımıyordu. Aldıkları sonuç da normal oldu. Aynı şekilde finale kalması bile imkansız görünen Grup Karma ve şarkıları "İmkansız" bence daha iyi sonucu alamazdı ya da almamalıydı. Finale kalıp da ençok konusulan şarkı "Dostluğa Davet" oldu, halk bu şarkıya daha bir ısınmıştı. Şarkı içinde nakaratta bulunan "çık çık çıkıdıktık" sözleri, hafif oryantal havası ve Nükhet Duru'nun kıvrak dansı şarkıyı çok sevdirmişti. Halk bu şarki gitsin şeklinde görüş bildiriyordu. Ama seçici kurul büyük bir sürprizle bu şarkiya 3.'lük verirken; Nilüfer ve Grup Nazar'ı Paris'e yolluyordu. Grup Altılı ise 2. olmanin sürprizini yaşıyordu. Halk ve Nükhet Duru üzgündü, sonuçta halkın sevdiği şarki yine gidememişti, aynen 1975 yılında olduğu gibi.

İşte 1978 yılı Türkiye Eurovizyon finaline kalan şarkılar:

1.) Sevince / Nilüfer - Grup Nazar (Dağhan Baydur - O.A. Tuğsuz)
2.) İnsanız Biz / Ertan Anapa - Esmeray - Funda Anapa - İskender Doğan - Kerem Yılmazer - Melike Demirağ (Atilla Özdemiroğlu - Şanar Yurdatapan)
3.) Dostluğa Davet / Anadolu Majör (Ali Kocatepe)
4.) İmkansız / Grup Karma (Galip Boransu - Dilek Ertek)
5.) Yaşamana Bak / Serpil Barlas - 2. Baskı (L. Altındağ - B. Altındağ)

Yorum Gönder

0 Yorumlar