YOutube abone ol

António Zambujo: Fado’ya ailemin plakları ile aşık oldum

  "En İyi Erkek Fado Şarkıcısı" ödüllü António Zambujo: Cesur davranmayı ve yeni müzikler denemeyi seviyorum... Fado müziğinin en başarılı erkek sanatçılarından António Zambujo, 24 Ocak’ta ilk kez Türk müzikseverlerle buluşacak. Portekiz’in müziğiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren, "En İyi Erkek Fado Şarkıcısı" ödülünün sahibi Zambujo’yla sanat yaşamına ilişkin Aydınlık Gazetesine konuştu

António Zambujo, müzik mirası ile 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Alentejo bölgesindeki Beja’da dünyaya geldi. Portekiz’in en başarılı erkek seslerinden olan Zambujo, sekiz yaşında klarnet çalmaya başladı. Beja’da geçirdiği yıllardan sonra başkent Lizbon’a taşınan sanatçı, Fado’ya derin bir tutku duymaya başladı. 2002 yılında ilk albümü "O Mesmo Fado"yu yayınladı. Albümlerinin uluslararası dağıtıma girmesiyle daha geniş kitleler tarafından tanındı. Portekiz ezgilerine bağlı kalmakla birlikte Zambujo, müziğinde Brezilya ritimleri, Bulgar melodileri gibi farklılıklara da yer verdi. Avrupa’daki birçok ülkede konserler veren sanatçının "Até Pensei Que Fosse Minha" albümü 2017 Latin Grammy Ödülleri’nde ‘En İyi Albüm’ dalında aday oldu.

"FARKLI RENKLERİN DE OLDUĞUNU ANIMSATIYOR"

2018 yılında yayınladığı son albümü "Do Avesso" (Of the Flip Side) - (Madalyonun Diğer Yüzü) için, Portekiz’in saygın köşe yazarlarından João Gobern "Bu albüm bize dünyada yalnızca siyah ve beyazın olmadığını, farklı renklerin de olduğunu, bu çeşitliliğin arasındaki köprü ve sentezlerin de arzulanabilir olduğunu anımsatıyor" yorumunu yaptı.

António Zambujo "Do Avesso" albümünde, "Once Upon A Time In America" (Bir Zamanlar Amerika’da) filminin Ennio Morricone imzalı müziklerinden biri olan, ölümsüz şarkılardan "Amapola" yı yeniden seslendirdi ve yorumuyla dinleyenlere bambaşka bir tat sundu. Bu albümde müzikal dilinin sınırlarını genişleten Zambujo, Lizbon Senfoni Orkestrası’yla işbirliğinin yanı sıra Portekiz’in başarılı müzik insanları Nuno Rafael, Filipe Melo ve João Moreira ile çalıştı. Amália Rodrigues Vakfı tarafından verilen ‘En İyi Erkek Fado Şarkıcısı’ ödülünün sahibi olan Zambujo, ‘The Voice’ (O Ses) Portekiz yarışmasının da jüri üyeleri arasında yer alıyor.

Portekizin geleneksel müziğinin tüm dünyada tanıtılması için emek veren yetenekli sanatçı, 24 Ocak’ta İstanbul’da İş Kuleleri Salonu’nda ilk kez Türk sanatseverlerin karşısına çıkacak. Başarılı sanatçı Zambujo, ilk Türkiye konseri öncesinde, sorularımızı yanıtladı.

- Müzik ile nasıl tanıştınız, müzisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

António Zambujo: Müziğin hayatımda önemli bir yeri olacağını her zaman biliyordum. Yaşadığım bölgenin geleneksel müziğine büyük bir ilgi duyuyordum. Çok küçük yaşta bu müziği öğrenmeye ve performanslar sergilemeye başladım. Benim için ilginç ve önemli günlerdi. Küçükken evimizde neredeyse her enstrüman vardı. Mızıka, flüt, piyano... Sonra konservatuvarda klarnet öğrenmeye başladım, hala da çalıyorum. Evde klarnetim, piyanom, mızıkalarım, gitarlarım ve bir de basım var. Hepsini çalmaktan keyif alıyorum.

"FADO’YA AİLEMİN PLAKLARI İLE AŞIK OLDUM"

- UNESCO Dünya Mirası Beja’da doğmanın sanatınız üzerindeki etkisini nasıl yorumluyorsunuz?

António Zambujo: Bu son derece doğal ve kendi akışında gerçekleşti benim için. Zaten o müziklerin içine doğmuştum. Fado’ya ailemin plakları ile aşık oldum. Genelde de klasiklerdi... Amália, Marceneiro, Maria Teresa de Noronha, Max, Tony de Matos... Bu kayıtları dinlerken kendi sesimle de farklı şeyler denemeye başladım. Zaman içinde farklı yönler keşfetmeye ve Portekiz gitarı gibi enstrümanları dinlemeye başladım. Hayatım boyunca dinlediklerim, etkilendiklerim benim bugünkü müziğimin temeli oldu aslına bakarsanız...

- Fado özellikle kadın seslerle anılan bir müzik türü, bir erkek olarak Fado’yu icra ederken nelerle karşılaştınız?

António Zambujo: Portekiz’de böyle bir ayrım yok aslında... İnsanlar Fado’yu hem kadınlardan hem de erkeklerden dinliyor. Ben Fado’da, Portekiz dilinin büyük şairlerinin sözlerini mümkün olan en yalın şekilde icra etmeye çalışıyorum.

- Müziğinizde Latin ritimlerinden, Balkan melodilerine kadar farklı türlere yer veriyorsunuz. Bu kadar birbirine uzak coğrafyaların müziklerini nasıl harmanlıyorsunuz?

António Zambujo: Albümün ya da şarkıların konseptlerine göre farklı türde müziklerle benzer bir etki yaratarak ortak bir temel oluşturmaya çalışıyorum. Çok başarılı müzisyenlerle, prodüktörlerle çalışıyorum. Bu anlamda cesur davranmayı ve yeni şeyler denemeyi seviyorum.

- Müzik yaşamınızda sizi çok etkileyen, örnek aldığınız ya da beğendiğiniz sanatçılar kimlerdir?

António Zambujo: Camané, Ana Moura gibi Fado şarkıcılarını çok beğeniyorum. Fado dışında Brezilya’dan Tim Bernardes ya da Rodrigo Amarante’yi, İspanya’dan Silvia Perez Cruz’u çok seviyorum.

- Beste yaparken nelerden besleniyorsunuz?

António Zambujo: En büyük esini izlediğim insanlardan alıyorum. İnsanların yaptıkları, konuştukları, küçük anlar, birine ya da bir şeye karşı duyulan sevgi, tüm bunlar bana ilham veriyor.

"HARİKA MELODİLER KEŞFEDECEĞİME EMİNİM"

- Türkiye’de sahne alacaksınız, Türk müzik kültürüne dair bilginiz var mı? Takip ettiğiniz Türk sanatçılar var mı?

António Zambujo: Türk müziğine dair fikrim yok maalesef... Ama Türkiye’nin konumu itibarıyla çok zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olduğunu biliyorum. Keşfedeceğim harika melodiler olduğuna eminim.

- İstanbul’da sizi dinlemeye gelecek olanlara bir mesajınız var mı?

António Zambujo: İstanbul’daki ilk konserim olacağı için ekstra bir heyecanım var. Canlı konserler benim bu işi yaparken en keyif aldığım anlar... Şarkılarımı dinleyicilerle paylaşmak bana tarifsiz bir mutluluk veriyor. Bu ilk buluşmanın hem benim hem de İstanbullular için çok keyifli olacağına eminim. Herkesi konsere bekliyorum.

- Başarılı bir müzik kariyerine sahipsiniz peki gelecekte kariyerinizde hedeflediğiniz bir yer var mı?

António Zambujo: Ben bir şeyleri çok planlayarak gitmeyi sevmiyorum. Önemli olan işimi severek ve keyifle yapabilmem... Zaten sevince başarı da beraberinde geliyor. Şarkılarımı mümkün olduğunca çok insanla paylaşabilmeyi ve bundan sonrasında da işimi dilediğim gibi özgürce yapabilmeyi umuyorum.

ANTONIO ZAMBUJO DİSKOGRAFİSİ

Do Avesso (2018)

Até Pensei Que Fosse Minha (2016)

Rua Da Emenda (2014)

Lisboa 22:38 - Ao Vivo No Coliseu (2013)

Quinto (2012)

Guia (2010)

Outro Sentido (2007)

Por Meu Cante (2004)

O Mesmo Fado (2002)

Yorum Gönder

0 Yorumlar